Coronavrij winkelen!

Huidverzorging voor tieners

Huidverzorging voor tieners

Ontstaan van puistjes

Nu je een tiener bent wil je niet altijd horen dat bepaalde dingen gewoon bij je leeftijd horen. Je hebt al genoeg om je zorgen over te maken.

Je lichaam reageert opeens anders dan altijd en dat maakt je misschien onrustig. Je hormonen fladderen van hot naar her waardoor je humeur heen en weer schiet van boos naar verdrietig en dan opeens weer blij. Dit alles kan je best onzeker maken en op die goedbedoelde raad en adviezen zit je helemaal niet te wachten. En dan krijg je ook nog puistjes en mee eters en je huid wordt zichtbaar vetter. Waar ligt dat nou aan?

Huidcellen

Als je de huid bekijkt ben je je waarschijnlijk niet bewust van de aanwezigheid van ontelbare huidcellen. Naast gezonde huidcellen heb je ook dode huidcellen op de huid. Wat zijn dode huidcellen precies? Heel eenvoudig, het zijn cellen die niet meer leven. Dat was een aardig inkoppertje 🙂 Deze huidcellen vormen de buitenste laag van je huid. De huid wat zichtbaar is voor je. Hebben deze dode huidcellen ook nog een functie? Helemaal slecht zijn deze cellen niet voor je huid. Het is de buitenste laag en daardoor bieden ze bescherming voor alles waar je mee in aanraking komt. Maar als er teveel dode huidcellen aanwezig zijn krijg je een ophoping waardoor er problemen kunnen ontstaan. Een probleem is dat de poriën (piepkleine openingen in de huid) verstopt raken. Ook zal je huid er dof en oneffen uitzien. Je huid heeft het zichtbaar moeilijk. Kun je deze dode huidcellen ook daadwerkelijk op de huid zien? Je herkent dode huidcellen aan de droge huidschilfers op je huid. Vlak eronder zitten de nieuwe huidcellen die zorgen voor een gladde huid.

Talg

Wat gebeurt er allemaal binnen in je huid? In je huid zitten talgklieren en die zorgen voor de productie van talg. Wat is talg? Talg is een vettige huidsmeer (sebum) die je huid (ook je haar) beschermt tegen uitdroging. Ook heeft het een beschermende werking tegen infecties veroorzaakt door bacteriën en schimmels. Omdat talg vet is houdt het je huid ook soepel. Wanneer je ouder bent en je hebt een vette huid zal je merken dat je minder last hebt van lijntjes en rimpels. Je huid wordt immers vet gehouden waardoor deze glad en soepel van structuur blijft. Daar heb je nu natuurlijk geen boodschap aan, die vette huid moet snel minder worden. Als je klieren teveel talg aanmaken heb je een verhoogde talgproductie. Dus veel uitstoot van talg en dus een vette huid. Talg kan voor verstoppingen in de poriën zorgen net zoals de dode huidcellen kunnen doen. Hierdoor raakt de huid ontstoken waardoor de puistjes en mee eters opkomen.

De verzorgende cleanser en toner van LIN Skincare

Reinig je huid met deze verzachtende cleanser!

Oorzaak

Al eerder had ik het over je hormonen die in deze periode anders gaan reageren. Er wordt wel eens gezegd dat de hormonen door je lijf gieren. Niet alleen in deze periode trouwens ook met een zwangerschap of tijdens de overgang liggen je hormonen behoorlijk dwars. Hormonen zijn chemische stoffen die als taak hebben om allerlei lichaamsprocessen te regelen. Zo zorgen hormonen ervoor dat je er steeds meer volwassen uit gaat zien. Wanneer je een aantal foto’s naast elkaar legt van de afgelopen jaren kun je goed zien hoe je uiterlijk verandert is. Dat is voornamelijk het werk van je hormonen. Tja die hormonen kunnen voor een hoop ongemak zorgen. Een onzuivere huid kan ook een andere oorzaak hebben. Door een genetische aanleg vanuit je ouder(s) kun je last hebben van een vette huid. Dit kan een reden zijn voor de verhoogde talgproductie in je huid.

Roken, Suiker & Stress

Misschien ben je begonnen met roken, echt stop nu het nog kan! Er bestaat een sterke relatie tussen roken en puistjes. Hierin heeft het aantal gerookte sigaretten per dag een groot aandeel in de huidconditie. Acne (verzamelnaam voor puistjes) door roken geeft meestal een ander soort huidreactie. Op je huid verschijnen er voornamelijk bultjes en mee – eters. De bultjes kunnen behoorlijk gevoelig zijn omdat deze ook vaak onderhuids zitten. Er komt spanning op het bultje zonder dat er een talg kopje opkomt. Ook bij volwassen komt dit soort van acne veel voor onder rokers. Een verhoogde talgproductie kan ook komen door het eten van suikerrijke voedingsmiddelen. Het onderzoek hiernaar is nog niet helemaal compleet. Maar het wijst erop dat er een connectie is tussen roken en het eten van suikers. Een reden kan zijn dat de insulinepiek de aanmaak van talgkliertjes veroorzaakt.

Heb je last van stress? Misschien heb je het druk met allerlei (schoolse) zaken. Wil je weten hoe het komt dat stress je huid onzuiver maakt? Ik ga het je uitleggen.

Wanneer je in een stress situatie terecht komt, zoals met toetsen leren ofzo, dan komen er hormonen vrij die ontstekingen kunnen veroorzaken. Direct reageert je lichaam door in de verdediging te schieten. Het hormoon cortisol komt vrij en kan acne veroorzaken. Het hormoon cortisol is iets wat grote invloed op je huid kan hebben. Ik ga dus nog ietsjes dieper in op deze boosdoener van je onzuivere huid.

Cortisol

Ik gaf al aan dat stress invloed kan hebben op je huidconditie. En dat het hormoon cortisol hier flink op reageert. Kijk, je hebt cortisol nodig om goed om te gaan met stressvolle situaties. Door de cortisol krijg je voor even meer energie en kracht. Dat is precies wat je nodig hebt om uit een lastige situatie te komen. Dat maakt cortisol natuurlijk bijzonder nuttig, als het maar wel voor korte tijd is. Een langdurige stress situatie is minder goed voor je lichaam. Je lichaam raakt een beetje overwerkt door al die verhoogde aanmaak van het stresshormoon cortisol.

Een reden voor dit gebeuren kan ook komen door een verstoord slaapritme. Bijvoorbeeld als je niet in slaap kan komen door het liggen piekeren over van alles en nog wat. Door een langdurig verhoogde cortisolaanmaak kunnen er nog meer lichamelijke problemen ontstaan. Je kunt er dikker van worden, je bloedvaten worden slechter en je raakt oververmoeid. Ook wordt je somber en, voor de ouderen onder ons, je huid veroudert sneller. Oke, laten we even bij de puistjes blijven anders wordt het onderwerp wel heel erg lang. Je krijgt puistjes doordat in je lichaam o.a. cortisol wordt aangemaakt. Waardoor je ontstekingen in de huid krijgt en de talgproductie flink omhoog gaat. En er is nog meer aan de hand, want de cortisol beschadigt ook de barrièrefunctie van je huid. Deze barrièrefunctie kun je zien als een beschermlaag. Wanneer deze beschermfunctie wordt aangetast verdampt er meer vocht uit je huid. Zo kan het zijn dat ondanks de verhoogde talgproductie je huid toch droog en dof wordt.

Oplossing

Gelukkig is er ook een oplossing voor je onzuiver huid! Natuurlijk is de stressfactor omlaag brengen een heel belangrijk punt. Gezond leven is ook veel beter om tegen alles wat in je leven speelt te kunnen opboksen. Ook je huidverzorgingsproducten kunnen een grote rol spelen omtrent huidproblemen. Bijvoorbeeld als je de huid niet goed schoonmaakt waardoor je gezichtscreme weinig tot geen resultaat geeft. Je kunt ook denken helemaal goed bezig te zijn maar helaas met de verkeerde huidverzorgingsproducten. Zo kan een product te agressief zijn voor je huid of te vet van structuur. Ben je een tiener dan is het heel verleidelijk om de crème van je moeder of oudere zus te pakken. Het ruikt zo lekker en het smeert zo fijn. Buiten dat je moeder of zus hier niet vrolijk van worden wordt je huid dat ook niet. Deze producten zijn niet geschikt voor jouw huid. Je bent nog niet toe aan bijvoorbeeld een anti aging product wanneer je in de puberteit zit. Laat de gezichtscrème van anderen dus vooral links liggen en concentreer je op eigen producten. Probeer eens het smeren met een moisturizer. Het hydrateert en normaliseert de vochtbalans. Het smeert lekker luchtig uit over je huid en plakt niet. De moisturizer van LIN Skincare is hiervoor heel geschikt. Dit is een product die je huid weer in de juiste huidconditie kan brengen. En voor ik het vergeet …

Maak altijd je huid goed schoon voor het smeren met een gezichtscrème. Je huid heeft niet genoeg aan alleen het wassen met water. Water maakt niet schoon het spoelt alleen stofdeeltjes van je huid. Om er echt zeker van te zijn dat de poriën niet verstopt raken moet je de huid goed reinigen. Gebruik een gezichtsreiniger die goed schoonmaakt en zacht is voor je huid. Kies bijvoorbeeld voor de cleanser van LIN Skincare die je huid heerlijk zacht maakt. Heb je een beetje langer de tijd? Gebruik de cleanser als gezichtsmasker en laat een 10 tot 15 minuten intrekken. Daarna afspoelen met lauwwarm water. Erna sprayen met de toner maakt je huid lekker fris en schoon. Heb je deze stappen gemaakt dan is je huid pas echt klaar voor je gezichtscreme!

Heb je nog vragen over de producten? Mail me, we komen er samen vast wel uit 🙂

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *