Coronavrij winkelen!

Rimpels door een droge huid

Rimpels door een droge huid

Zomer versus Herfst

Had ik tijdens de jaarwisseling nog het idee dat dit een ongelofelijk spetterend jaar zou worden.

Nou van dat gevoel heb ik ongeveer 3 maanden kunnen genieten. Toen kwam corona waardoor het jaar een geheel andere wending nam. Gelukkig behoorde ik niet tot de mensen die ook echt daadwerkelijk met het virus te maken heeft gehad. Ik heb het geluk dat ik het virus tot nu toe vanaf de zijlijn heb kunnen volgen. Hoe anders is het wanneer  je daadwerkelijk het virus onder de ledenen hebt en je er erg ziek van bent. Vanaf hier wens ik je veel sterkte en beterschap. Voor velen onder ons gaat 2020 de boeken in als het jaar van ziekte en verlies. Laten we hopen dat 2021 een betere start krijgt.

Hoe fijn was het dat de zomer in het teken stond van optimaal genieten. Heerlijk weer en de geruststelling dat het coronavirus op zijn retour was. Jij hebt waarschijnlijk ook genoten van die warme zonnestralen en het zomerse temperatuurtje. Misschien heb je wel heerlijk aan het strand gelegen met af en toe een duik in de zee. Als je normaliter last hebt van puistjes waren deze in de zomer vast afgenomen. Hoe dat komt? De krachtige zomerse zonnestralen hebben je acne (puistjes) even op pauze gezet. Ik ga je daar iets meer over vertellen.

Het voordeel van in de zon vertoeven is dat je huid ervan opkleurt en zodoende werkt als een camouflage tegen de aanwezige puistjes. Ook zorgt zonlicht ervoor dat de ontstekingsprocessen worden getemperd. Waardoor je een vermindering en dus verbetering ziet in het opkomen van puistjes. Ook zorgt de zomerzon voor minder stress in je lichaam. Wanneer de zon schijnt lijkt alles lichter, prettiger en ga zo maar door. De zon zorgt er eigenlijk voor dat je mogelijke problemen wat lichter gaat zien. Dat betekent minder stress in je lijf. En dat zie je terug aan je huid, die ontspant wat meer. De bacteriën die de puistjes veroorzaken gaan na de zomerpauze helaas weer gewoon verder met de ontstekingsprocessen stimuleren.

Ik geef altijd het advies om je huid goed te blijven reinigen. Ook in de zomer als je minder last van puistjes hebt. Nog niet zo lang geleden heb ik daar een blog over geschreven. Het heet: Waarom het reinigen van je huid zo belangrijk is. Leuk om te lezen want er staat super veel informatie over je huid en het schoonmaken van je huid op. Kom je wel weer terug om hier verder te lezen?

Na de zomer brengt de herfst ons in een heel andere atmosfeer. Oke, dit jaar begon de herfst zeer zacht. Het leek wel of de zomer geen afscheid van ons wilde nemen. Nu al een eindje in november gaan de dagen toch wat grauw en regenachtig worden. Tot de gure kou zich aandient. En we ons dik moeten aankleden om de kou te trotseren. Misschien heb je al gemerkt dat je huid strak en trekkerig aanvoelt. Dit heeft alles te maken met een slecht functionerende vochtbalans. Dit zijn eigenlijk de naweeën van de zonnestralen die je huid tijdens de zomer hebben uitgedroogd. Hierdoor is er een serieus huidprobleem ontstaan. Wat meestal resulteert in een droge huid. En ben je in de leeftijd dat je huid gevoelig is voor rimpels krijg je deze er ook nog bij. Dus even een korte optelling van factoren: de zomerzon droogt je huid uit, het gevolg is een droge huid, daarbij wordt je huid minder soepel en elastisch, resulteert in droogtelijntjes en rimpels.

Kortom de huidveroudering ligt op de loer. Met de herfst gaan we ook nog de kou in waar je huid nog droger van kan worden. Dit vraagt om een serieuze aanpak!

Hydraterende moisturizer van LIN Skincare

Geniet van een heerlijke

schoonheidsbehandeling!

Droge huid

Voor ik het ga hebben over hoe je de huid het beste kunt verzorgen wil ik eerst uitleggen hoe je (droge)huid precies in elkaar zit.

Met een huidtype wordt je geboren, dat staat vanaf het begin al voor je vast. Dan heb je nog te maken met genetische factoren. Bijvoorbeeld als een ouder(s)last heeft van een vette huid en jij deze hebt meegekregen. Zo ook bij een droge huid, dit kan vanaf je geboorte bepaald zijn. Dan is er ook nog de huidconditie. Je hebt bijvoorbeeld een normaal huidtype maar door bepaalde omstandigheden is je huid erg droog geworden. Dan spreken we over een huidconditie. Volg je het nog? De huidconditie kan op elk moment veranderen. Bijvoorbeeld bij de overgang van zomer naar herfst. Als je gedurende de zomer niet goed voor je huid hebt gezorgd is je vochtbalans niet meer optimaal. Wanneer de zomer overgaat in de herfst die de warmte verruilt voor kou, regen en wind kun je een droge huid krijgen. Ik ga je uitleggen wat er gebeurt wanneer je huid niet genoeg vocht krijgt aangeleverd.

Je huid heeft als functie om je te beschermen tegen stoffen die van buitenaf je huid in willen dringen. Denk bijvoorbeeld aan schadelijke stoffen die in onze atmosfeer circuleren. Allerlei dampen van industrie of verkeer laten hun sporen op je huid achter. Niet te vergeten sigarettenrook waar de nicotine een plakkerig laagje op de huid achterlaat. Het is dus goed dat je huid een goed werkend mechanisme heeft betreffende welke stoffen hij doorlaat en welke niet. Wist je trouwens dat vochtinbrengende huidverzorging niet bestaat? Om de simpele reden dat je huid geen water kan opnemen. En dat is maar goed ook, anders zou je na de douche of bad opzwellen zoals een michelin poppetje. Wat huidverzorging wel voor je kunt doen is het beperken van het vochtverlies in je huid. Dit doen ze door de huid een vettig laagje te geven. Daar merk je niets van maar je huid des te meer. Op je huid ligt van nature een vettig laagje,dit heet sebum. Deze laag moet je huid behoeden tegen uitdroging. Het is de kunst om met huidverzorging zo dicht in de buurt van dit vettig laagje te komen dat het aanvult. Dan pas heb je de juiste huidverzorging te pakken. Wat huidverzorging dan doet is hydrateren. Dus de term vocht toevoegen is niet juist maar hydrateren mag wettelijk gezien wel gebruikt worden.

Oke, ik dwaal een beetje af. Ik heb je ook zoveel te vertellen 🙂 Ik was gebleven bij de beschermende functie van je huid. Dit heet de huidbarrière oftewel de beschermlaag van je huid. Eigenlijk kun je het zo zien dat de lagen van je huid een beetje op elkaar zijn gemetseld. Een laagje huid met een beetje vetten. De vetten zijn dan het cement. Best grappig want zo vormt het een muurtje. En dat muurtje moet je beschermen. Bij een droge huid is de huidbarrière ( de beschermlaag) een beetje beschadigt. Er zit als het ware een gaatje in de muur. Hierdoor verliest het vocht en vetten uit de huid. Het gevolg is een uitdrogingsproces waar jij de uiterlijke kenmerken van ziet. Namelijk droge plekken, fijne lijntjes die na verloop van tijd overgaan in rimpels.

Huidverzorging

Ik heb je net verteld over wat het voor je huid betekent als de vochtbalans niet optimaal werkt. Je huid droogt langzaam uit en er vormen droogtelijntjes. De stap van droogtelijntjes naar rimpels is dan niet meer zo heel groot. Door te weinig vocht in je huid heb je de basis voor rimpels gelegd. Stuur je niet tijdig bij dan kan je huid het niet langer bolwerken. Met als gevolg dat er droogte lijntjes en rimpels in de huid verschijnen. Het is wel zo dat je huid gedurende de jaren als een natuurlijk proces verouderd. En dat het krijgen van rimpels niet alleen te wijten is aan onvoldoende vocht. Het is gewoon zo dat je rimpelvorming als gevolg van veroudering niet kan tegenhouden. Dat is een natuurlijk proces. En tenzij we de tijd hiervoor kunnen stilzetten (wat een uitvinding zou dat zijn) zal dit proces in je huid verder gaan. Het proces stilzetten is dus niet mogelijk, althans niet via de natuurlijke weg, maar je kunt het proces wel vertragen. Dit doe je door je huid goed te verzorgen met hydraterende huidverzorgingsproducten.

Het coronavirus en daarmee de maatregelen dwingen ons om meer thuis te blijven. In mijn werk als schoonheidsspecialiste merk ik bij klanten een  verandering op betreffende bewustwording van de huid. Het lijkt wel of mensen zichzelf anders zijn gaan bekijken en zo de zwakke plekken van de huid ontdekken. Ik weet niet precies waar het aan ligt. Misschien vanwege het meer online vergaderen? Je bent je misschien nog meer bewust van hoe anderen naar je kijken. Maar ja dat is toch ook als je elkaar in real live spreekt. Of ligt het aan dat je meer tijd hebt om in de spiegel te kijken? Het is iets waar ik nog niet achter bent gekomen. Veel mensen beginnen de zin met, sinds ik meer thuis ben vanwege corona. Dus het een en ander heeft vast met elkaar te maken …

We zijn nu al een tijdje op weg in november en het is nog steeds redelijk zonnig en zacht buiten. Maar … niets is zo veranderlijk als … het weer 🙂 Je dacht zeker dat ik zou zeggen als een mens hè, nou ja dat is ook waar. Een mens kan ook veranderlijk zijn. Maar nu bedoel ik het weerbeeld. Vandaag is het zonnig en morgen kan het guur en regenachtig zijn. Als het buiten kouder wordt merk je dit al snel aan de huid. Je huid voelt strak en trekkerig aan. Ook kan je huid er droger uitzien. Even tussendoor, drink je nog wel genoeg water? Denk wel aan de 7 tot 8 glazen water per dag drinken. Ik begrijp dat water drinken in de zomer makkelijker is dan in de herfst en wintermaanden. Als het warm is heb je natuurlijk meer dorst. Probeer eens een vochtbalans bij te houden. Schrijf per dag op wat je aan water binnenkrijgt. Door water drinken help je mee om de huid te hydrateren.

Warmte

Op een gegeven moment gaat de kachel of verwarming aan waardoor het uitdrogende effect van je huid versterkt wordt. Ik ga je niet zeggen dat je de kachel uit moet laten en een extra trui aan moet trekken. Al is dat natuurlijk wel een mogelijkheid. Ik vind het namelijk zelf ook heerlijk om een behaaglijke temperatuur in huis te hebben. Dus ik begrijp de zwaai naar de thermostaat helemaal! Vind je onder een warme douche staan of genieten van een warm bad ook zo heerlijk? Denk dan wel aan een fijne zachte douchegel die je huid goed verzorgt. Weet je dat LIN Skincare ook een heerlijk zachte (IVY bodyline) badschuim in het assortiment heeft? Je huid wordt zijdezacht, dat beloof ik je! Je huid kan nu zeker wel wat extra ‘s gebruiken. Na de douche of bad je huid insmeren met een bodycream is zeker aan te raden!

Gezicht

Ik had het al eerder over je huid goed verzorgen. Ik wil het nu nog even extra met je over het gezicht hebben. Waarom? Omdat je gezicht, net als je handen, veel te maken heeft met bijvoorbeeld de kou. Je kunt toch moeilijk je hele gezicht bedekken wanneer je naar buiten gaat. Wil je nog een beetje heel thuiskomen is dat namelijk niet aan te raden 😉 Dus je gezicht staat vooraan als het gaat om het opvangen van bijvoorbeeld industrie vervuiling, uitlaatgassen en weersinvloeden. Niet raar eigenlijk dat je huid daar droog van wordt. Als je bedenkt wat het allemaal te verduren heeft gedurende de dag.

Hydraterende 24 uurs crème | Hydrating 24H crème van LIN Skincare

Bestel deze hydraterende 24-uurs crème!

Op een gegeven moment heb je dus last van een droge huid. Een droge huid komt gewoon iets tekort en dat is water. Daar hebben we het in deze blog uitgebreid over gehad dus ik denk dat dit ook wel duidelijk is voor je. Door de droogte heb je het gevoel dat de huid ontzettend strak en gespannen is. Waardoor je de huid minder goed kan bewegen. Ja ja, vandaar dat je van die vreemde grimassen maakt. Daardoor merk je dat er een verandering is aan de huid. Ook kun je last hebben van kleine witte huidschilfertjes. Dit zijn kleine barstjes in je huid. Een droge huid krimpt als het ware en breekt. Vandaar die piepkleine barstjes in de huid. Het is nu echt tijd voor een gezichtscrème, je kunt het niet langer uitstellen. Door het smeren met een hydraterende crème krijg je de soepelheid in je huid weer terug. Weet je wat echt een super traktatie voor je huid is? Om voor het smeren met een hydraterende gezichtscrème eerst een fijn laagje moisturizer aan te brengen. Een moisturizer (is engels voor hydrateren) is speciaal om de vochtbalans in je huid weer op orde te brengen. Echt een super uitvinding, al zeg ik het zelf 🙂 Vergeet niet om je huid vooraf te reinigen, een cleanser en toner, want anders heeft je gezichtscreme minder zin om iets voor je huid te doen. Alleen op brandschone poriën kan een crème goed zijn werk doen.

Nou ik vond het weer erg leuk om je al mijn tips en tricks te vertellen. Wil je nog meer informatie weten neem dan eens een kijkje op de site. Daar staan nog veel meer blogs over allerlei onderwerpen. Heb je toch nog een vraag over je huid of huidverzorgingsproducten. Stel hieronder je vraag en ik kom er zo snel mogelijk op terug.

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *