Coronavrij winkelen!

Productadvies shampoo

Productadvies shampoo

Ik had jullie al een paar weken geleden beloofd om een lijstje met geschikte shampoos op mijn blog te plaatsten. Eindelijk is het dan zo ver! Het was een hele klus en in alle eerlijkheid ben ik behoorlijk geschrokken van de enorme hoeveelheid rotzooi op de markt… Zoals ik in mijn vorige blog al schreef is het ook bij shampoos belangrijk om kritisch naar de ingrediëntenlijst te kijken. Hoewel een allergische reactie op een shampoo gelukkig niet vaak voorkomt kan een verkeerd product de hoofdhuid flink irriteren. Een van de meest gemaakte fouten is waarschijnlijk het gebruik van een te agressieve shampoo. Wat er dan gebeurt? Je komt terecht in een vicieuze cirkel: je huid maakt als tegenreactie juist sneller talg aan, je haar en hoofdhuid wordt daarmee steeds sneller vet, waardoor jij weer steeds vaker je haar gaat wassen. Herkenbaar? Tijd voor actie!

Voor elk haartype is er wel een shampoo op de markt. Eerst maar eens op een rijtje wat voor shampoo bij welk type past…

Normaal haar

Voor normaal haar volstaat een milde reiniging met een paar conditionerende ingrediënten.

Fijn haar

Bij fijn en stijl haar moet je in ieder geval ‘film-forming agents’ (ook wel te vinden als polymers) vermijden. Deze maken het al zo fijne haar futloos en vet. Een shampoo voor fijn haar hoeft dus niet heel veel conditionerende ingrediënten te bevatten. Als halverwege de ingrediëntenlijst ergens dimethicone of cyclomethicone (siliconen) staat dan zit je goed. Deze zullen een heel dun laagje achterlaten. Precies genoeg om het haar te beschermen en mooi te maken maar niet futloos te worden.

Droog en beschadigd haar

Voor droog en beschadigd haar worden eigenlijk dezelfde type shampoos gebruikt: milde reinigers en extra conditionerende ingrediënten. Met beschadigd bedoel ik ook gekleurd, gepermanent, zonbeschadigd, etc. haar. Wat wel nog eens voorkomt is dat een dergelijke shampoo niet goed genoeg reinigt waardoor de conditionerende ingrediënten te lang blijven plakken aan de haarschacht. Dit merk je aan het feit dat je haar slap naar beneden gaat hangen. Dit kun je oplossen door een wat sterker reinigende shampoo te gebruiken en je zult meteen weer meer volume krijgen.

Vet haar

Bij heel erg vet en vies haar heb je een sterker reinigende shampoo nodig. Veelal wordt hiervoor lauryl sulfate of een sulfosuccinate gebruikt (als tweede reiniger). Omdat deze reinigers zo agressief zijn raad ik aan om deze 1 – 2 keer in de week te gebruiken en de andere dagen een mildere reiniger. Doe je dit niet dan heb je kans dat je haar dof wordt en je schilfertjes op je hoofdhuid krijgt.

Psoriasis, roos, eczeem

Medische shampoos (zoals bijvoorbeeld tegen roos) zijn eigenlijk normale shampoos maar met een toevoeging erbij zoals salicylzuur, sulfur, selenium disulfide, polyvinylpyrrolidone-iodine complex, chlorinated phenols of zinc pyrithione. Er wordt zelfs nog weleens menthol toegevoegd aan dit soort shampoos voor het tintelende gevoel: waarvan de consument zou moeten denken dat het werkt, maar wat het eigenlijk alleen maar doet is de hoofdhuid irriteren.

Bij het gebruik van veel stylingsproducten

Mocht je veel haarstylingsproducten gebruiken dan heb je niet genoeg aan een shampoo voor normaal of droog/beschadigd haar. Je hebt het misschien al wel gemerkt: je haar voelt hard aan en ziet er dof uit. Je hebt dan een dieper reinigende shampoo nodig, hierin wordt vaak lauryl sulfates gebruikt. Let op: gebruik dit dan maximaal een keer per week. En op de andere momenten gewoon je shampoo voor droog/beschadigd haar.

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *