Coronavrij winkelen!

Vitamine D en huidproblemen

Vitamine D en huidproblemen

Daglicht

De wintertijd is onlangs ingegaan wat inhoudt dat we de kortere dagen zijn ingegaan.

Natuurlijk is de dag niet echt korter alleen is er minder daglicht waardoor we vroeg de avond in gaan. De zon schijnt in dit seizoen minimaal waardoor het overdag wat grijs en somber weer is. De herfst en wintermaanden zijn periodes waar we vaker binnen zitten en het daglicht een beetje buiten sluiten. Nu we met zijn allen in de coronatijd zijn beland zijn we sowieso veel binnenshuis. Ging je eerder nog op weg naar je werk nu is de norm blijf thuis als het kan. Zo kan het zijn dat je hele dagen binnen zit en ook de kleine streepjes daglicht mist. Maar hoe zit dat nou met je huid en vitamine D? De aanmaak gebeurt in je lichaam maar wel met behulp van de zon. Wanneer je huid lang genoeg is blootgesteld aan de zon zul je genoeg vitamine D aanmaken. Ik denk dat je nu wel weet waar ik naartoe wil. Want geen zon en veel binnen zijn betekent nagenoeg geen vitamine D aanmaak!

Tekort aan vitamine D

Puistjes

Een tekort aan vitamine D kan voor huidproblemen zorgen. Bij een flink tekort ga je sneller transpireren waardoor je veel vocht kwijt raakt. Hierdoor wordt je huid droog en geïrriteerd. Door de droogte in je huid wordt je huid schraal en heb je sneller last van puistjes. Onder invloed van vitamine D heb je minder last van ontstekingen in de huid. Vandaar dat je in de zomer veel minder last hebt van puistjes en een onzuivere huid. Je bent veel meer buiten in de zon waardoor je genoeg vitamine D aanmaakt. Heb je een tekort aan vitamine D?

Dan moet je lichaam veel meer moeite doen om te vechten tegen allerlei huidproblemen zoals bij acne. In mijn werk als schoonheidsspecialiste zie ik vaker mensen met acne klachten. Het is mij dan ook zeker opgevallen dat in de zomer, onder invloed van zonlicht, de klachten verminderen. Het kan soms zelfs helemaal weg zijn. Om helaas in de herfst weer terug te komen. Hoe ontstaat acne eigenlijk? In je huid heb je talgklieren die verstopt en ontstoken kunnen raken. Dat is wanneer puistjes ontstaan. Ben je een liefhebber van de zon en ben je in de zomer veel buiten? Dan zul je merken dat je onzuivere huid opeens opknapt. De ontstekingen in je huid worden minder en de puistjes drogen als het ware uit. Dit komt omdat de zon, of eigenlijk de uv-stralen van de zon, de ontstekingen in je huid afremmen.

Droge huid

Ik had het al eerder over veel zweten bij een tekort aan vitamine D en hoe je lichaam en huid hierop reageert. Je raakt vocht kwijt wat voor een probleem met de vochtbalans kan zorgen. Omdat vocht een groot aandeel heeft in je lichaam is het belangrijk om bij een tekort direct aan te vullen. Een reden temeer om het drinken van water goed in de gaten te houden!

Een droge en jeukerige huid kan een symptoom zijn van vitamine D tekort. Wanneer je huid droog en schilferig is heb je vast de neiging om te krabben aan je huid. Het is helaas wel zo dat je de huid hier niet mee helpt. Juist door het krabben wordt de huid opengemaakt en krijg je irritaties en nog veel meer droogheid.

Fijne lijntjes

Heb je gemerkt dat in de zomer je minder last hebt van fijne lijntjes? Dat komt omdat je dankzij de zon genoeg vitamine D aanmaakt. Vitamine D is ook een antioxidant wat helpt de fijne lijntjes in je huid te voorkomen. Een antioxidant is een stof die de strijd aangaat met alle vrije radicalen deeltjes in de lucht. Wanneer je niet genoeg vitamine D aanmaakt ziet je huid er wat ouder oud en heb je sneller last van fijne lijntjes en rimpels.

Showergel IVY van LIN Skincare

Geniet van deze heerlijke showergel!

Doffe huid

Ziet je huid er grauw en dof uit? Eigenlijk net of je een beetje ziek bent. Nu met zijn allen in de coronatijd zou het natuurlijk best kunnen dat je het griepvirus onder de ledenen hebt. Dan zie je er wat minder florissant uit. Heb je geen griep en toch een doffe en grauwe huid? Dan is er misschien iets anders aan de hand. Want ook een grauwe kleur is een bekend symptoom van vitamine D tekort. Doordat er geen vitamine D aanmaak is door de zon laat dit ook geen reactie op je huid achter.  Dus als je niet genoeg vitamine D aanmaakt kunnen de cellen in je huid zich niet optimaal vernieuwen. De dode huidcellen blijven op je huid liggen waardoor je huid er niet heel fris en fruitig uitziet. Waarschijnlijk heb je ook last van donkere kringen onder je ogen. Buiten dat dit ook een erfelijke kwaal kan zijn heeft het vaak te maken met vitamine D tekort.

Huidverzorging

Dan zijn we nu aangekomen bij de oplossing van je probleem. Ik kan helaas de zon niet voor je toveren want we zijn nu eenmaal de herfst ingegaan. Ik raad je wel aan elk zonnestraaltje die schijnt mee te pakken. Ga tussen je online werkzaamheden eens naar buiten. Een dikke jas aan en een beetje zuurstof happen doet wonderen. Je voelt je tijdens de volgende online sessie vast zoveel meer uitgerust 🙂 Omdat ik zelf ook wel eens last had van een verminderde vitamine D aanmaak heb ik daar een mooi product voor ontwikkelt. In mijn overdenkingen voor dit nieuwe product had ik de parel in gedachten. Geloof me of niet maar zo komen mijn producten tot stand. Mijn gedachten draaien op volle toeren op zoek naar de juiste ingrediënten. En vaak komt er iets naar boven borrelen wat uiteindelijk een grote rol gaat spelen. Ik dwaal een beetje af, gebeurt vaker in mijn enthousiasme over hoe een product tot stand komt 😉 Ik had het over de parel en daar ga ik je nu meer over vertellen.

De parel

Wanneer ik aan de parel denk komt schoonheid, puurheid en calcium direct naar voren. Waarom calcium? Ik denk vanwege de lichte en wat broze kleur van de parel. Het doet me een beetje aan de botten denken. Licht van kleur en kunnen wat brozer zijn. Wanneer dit het geval is wordt vaak aangeraden om meer calcium tot je te nemen. Vandaar dat ik aan de parel dacht bij het ontwikkelen van een bodycream. De parel staat ook voor calcium net wat de zon ook in je lichaam aanmaakt. Vitamine D zorgt namelijk voor opname van calcium. Begrijp je nu waarom mijn gedachten soms op volle toeren draaien? Ik ben altijd op zoek naar het allerbeste ingrediënten voor mijn huidverzorgingsproducten. Het moet altijd een product worden waar je huid echt iets aan heeft.

Het moet een mooie toevoeging voor je huid zijn.  Dat is mijn uitgangspunt. Ik ga je even meenemen in het verleden van de parel en wat dit kleine mooie bolletje precies inhoudt.

Meer dan 3000 jaar geleden werd de parel ontdekt als nieuw schoonheidsmiddel om de huid te verstevigen. De toenmalige keizerin van China zocht een middel om de huid te verstevigen en ook te beschermen. Naar mijn idee is het uitkomen bij de parel geen raar idee geweest. De parel bevat wel 20 aminozuren (belangrijke bouwstenen van het lichaam)en veel sporenelementen (zorgt voor een goede groei). In sporenelementen zitten bijvoorbeeld zink, lithium, fosfor, ijzer en magnesium. De parel bevat veel calcium (vitamine D zorgt voor opname calcium!) en werkt ook nog eens ontstekingsremmend. De parel maakt de huid glad en werkt bovendien gunstig op de werking van collageen in het lichaam. Wat betekent dat het ingezet kan worden om de huid soepel en glad te maken.  Mijn conclusie was al snel dat dit pareltje zeker een plaats moest hebben in de bodycream. De parel zie ik als een geheim wapen in de strijd tegen allerlei schadelijke invloeden van buitenaf de huid.

Bodycream

Ik denk niet dat het je zult verbazen dat ik de parel in mijn gedachten omgezet heb naar een ingrediënt voor de bodycream. Voor mij staat de parel voor eenvoud, zachtheid en puur geluk. Laat dat nou precies uitbeelden waar de IVY bodycream voor staat. Wanneer je de romige crème over je lichaam smeert voel je de huid zacht en soepel worden. Weg zijn de droge plekken en weg zijn de huidschilfers. Een zeer zachte huid is het resultaat! Ben je net in de douche geweest? O, even een tip tussendoor: douche jezelf eens met de IVY douchegel. Dit is een douchegel en tevens huidverzorgingsproduct. Ook in dit product heb ik gebruik gemaakt van zeer milde ingrediënten die je huid optimaal verzorgen. Bijvoorbeeld de macadamia oil maakt je huid super zacht:-) Na een ontspannende douche is het fijn om je huid direct met de bodycream in te smeren. Waarom? Omdat je dan optimaal profiteert van de hydraterende werking. Dit komt doordat je vochtige huid beter de bodycream opneemt. Ook smeert een crème op een vochtige huid makkelijker uit. Probeer maar eens!

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *