Coronavrij winkelen!

Productadvies conditioners

Productadvies conditioners

De wereld van cosmetica beperkt zich niet alleen tot de huid. Laten we vooral de haren niet vergeten. Dat is een wetenschap op zich. Hoe kun je haren nu het beste verzorgen? Over shampoos heb ik het hier al vaker gehad. Maar hoe zit het met conditioners? Zijn die echt nodig?

De behoefte aan conditioners

De behoefte aan conditioners, soms ook wel crèmespoeling of haarverzachter genoemd, is eigenlijk voortgekomen uit het gebruik van shampoos. De allereerste shampoos die op de markt kwamen, maakten het haar dan wel lekker schoon, maar lieten het vervolgens onhandelbaar en onaantrekkelijk achter. Zo ontstond een zoektocht naar ingrediënten die het haar weer ‘gladtrokken’. En daarmee werden de eerste conditioners geboren. Inmiddels is er een oerwoud aan producten op de markt. Wat doen die allemaal voor je? Doen ze wat beloofd wordt?

Hoe werkt een conditioner?

Hoe werken nu conditioners? In het boek Hair Care: An Illustrated Dermatologic Handbook van de bekende Amerikaanse dermatoloog dr. Zoe Diane Draelos vond ik een paar afbeeldingen die heel mooi laten zien wat deze producten doen met het haar.

Haar

Zoals je ziet op de plaatjes bestaat de buitenste laag van je uit allemaal schubjes. Deze liggen als dakpannetjes over elkaar. Door wassen, drogen, kleuren, maar ook door invloed van de zon raken de haren beschadigd. De schubben slijten en het haar wordt kwetsbaar en droog. Conditioners maken het buitenste vlies van de haar (cuticula) weer mooi glad. Daarnaast kunnen bepaalde ingrediënten zoals panthenol de haar ook echt penetreren, en zo het haar van binnenuit versterken.

Zijn siliconen in conditioners wel zo goed?

Een van de beste ingrediënten om haren glad te maken zijn siliconen. Deze stoffen vormen een heel dun beschermlaagje rond de haarschacht. Dat haren door siliconen zouden verstikken, is echt onzin. Haren leven immers niet. Met siliconen wordt het haar minder statisch (geladen), makkelijker te kammen en krijgt je haar ook meer glans. Op de ingrediëntenlijst vind je siliconen terug als dimethicone, cyclomethicone en amodimethicone (eigenlijk alles wat op-methicone eindigt). In heel goedkope conditioners zullen waarschijnlijk geen siliconen zijn terug te vinden. Het is een duur ingrediënt.

De werking van proteïnen

Haarproducten maken vaak gebruik van proteïnen; zowel shampoos als conditioners. Wat doen deze stoffen precies? Proteïnen zijn bouwstoffen die de haarschacht kunnen penetreren en zo de haar sterker maken. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld ook gespleten haarpunten tijdelijk worden hersteld. Zoek in de ingrediëntenlijst bij voorkeur naar hydrolyzed proteins, anders zullen ze niet diep genoeg in de haarschacht komen en spoel je ze zo weer af. Het is ook belangrijk om conditioners met deze stoffen even de tijd te geven. Hoe langer je de conditioner in laat trekken, hoe meer proteïnen er in de haarschacht kunnen komen.

Polymeren voor grof haar

En wat doen polymeren dan? Deze verbindingen vullen als het ware de gaatjes en beschadigingen van de haarschacht op. Ook dit zorgt weer voor minder statisch haar, meer glans en een goede doorkambaarheid. Polymeren zijn het meest geschikt voor grof, kroeshaar. Mensen met fijn haar zullen minder plezier hebben van polymeren in hun conditioner: het haar wordt slapper en daarmee moeilijker te stylen. Polymeren vind je vooral in leave-on conditioners.

Plantaardige oliën niet uitspoelen

Plantaardige oliën worden eveneens veel gebruikt. Deze ingrediënten zijn echter prima werkzaam in leave-on conditioners, maar in uitspoelbare producten hebben ze eigenlijk nauwelijks meerwaarde. Het probleem met plantaardige oliën is dat die in een formule met water en emulgatoren weer net zo makkelijk in het doucheputje stromen zodra je je haren uitspoelt.

Zijn dure producten beter?

Haren zelf zijn dood. Het zijn de haarfollikels die in de hoofdhuid liggen, die leven en goede voedingsstoffen als vitamines nodig hebben. Het heeft daarom niet veel zin om peperdure conditioners aan te schaffen die volgestopt zijn met allerhande vitamine-complexen. De vitamines zullen de werking van de conditioner niet versterken. Alleen panthenol (vitamine B5) kan wat betekenen in je conditioner. Dit ingrediënt kan namelijk de haarschacht penetreren.
Omgekeerd geldt overigens dat je van heel goedkope conditioners ook niet veel hoeft te verwachten. Deze bevatten vaak vooral water en misschien één of twee conditionerende ingrediënten, maar geen kostbare siliconen.

Pure kokosolie

Een oliemaskertje voor je haar, werkt dat? Ja, dat kan zeker werken. Gebruik dan pure kokosolie. In een klein onderzoek naar het gebruik van plantaardige oliën bleek dat kokosolie het eiwitverlies van zowel onbeschadigd als beschadigd haar kan herstellen. De olie moet dan wel zowel voor als na het wassen gebruikt wordt. Minerale olie en zonnebloemolie hadden niet dit effect. Je kunt kokosolie als haarmasker gebruiken. Laat het dan ’s nachts intrekken en in de ochtend pas uitspoelen. Je kunt pure kokosolie ook als een leave-in conditioner gebruiken. Breng dan een beetje aan in de punten van je haar na het wassen. Pure kokosolie is minder geschikt voor de acne-gevoelige huid.

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *