Coronavrij winkelen!

Zonnebrand smeren – 10 geweldige tips

Zonnebrand smeren – 10 geweldige tips

Zonnebrand smeren, daar zijn wij Nederlanders geen experts in. Uit recent onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat bijna twee derde van de Nederlanders geen idee heeft hoeveel zonnebrandcrème we per smeerbeurt moeten gebruiken. Verder krijgen we bij UV-Fashions geregeld vragen binnen over zonnebrand smeren, zoals:

 • Hoe vaak moet ik zonnebrand smeren?
 • Welke factor zonnebrand heb ik nodig?
 • Welk merk zonnebrand is het beste?

Het wordt eens tijd dat we een aantal basisregels leren over zonbescherming. UV-Fashions has got you covered. Hier volgen 10 geweldige tips op het gebied van zonnebrand smeren:

Zonnebrand smeren en uv-kleding

1.     Gebruik uv-kleding als basis

Veel mensen hebben nog steeds niet van uv-kleding gehoord, terwijl het dragen van uv-kleding je huid optimaal beschermt tegen de zon. In tegenstelling tot een groot aantal zonnebrandcrèmes, beschermt de kleding uit ons assortiment je zowel tegen uva- als uvb-straling. Wat is het verschil?

 • Uva-stralen dringen diep in je huid door. Een hoge dosis uva kan je huid beschadigen en kan leiden tot huidveroudering en huidkanker.
 • Uvb-stralen zorgen ervoor dat je huid verkleurt en kunnen je huid verbranden. Verder hebben uvb-stralen ook een positieve werking: ze helpen de huid namelijk om vitamine D aan te maken.

Een handig ezelsbruggetje om het verschil tussen uva en uvb te onthouden is: de A staat voor Aging en de B staat voor Burn. Lees meer over uv-stralen en zonkracht op de pagina van onze partner KWF Kankerbestrijding.

De meeste zonnebrandcrèmes helpen vooral om uvb-straling te voorkomen. De factor (SPF) die op een flesje staan geldt dan ook alleen voor de uvb-stralen. De EU heeft inmiddels een uva-keurmerk ingevoerd die alleen op een zonnebrandcrème mag staan als de beschermingsfactor voor uva-stralen minstens een derde van de SPF bedraagt. Deze staat aangeduid in een cirkel.

Zonnebrand smeren helpt dus vooral het verbranden voorkomen, terwijl het voorkomen van huidveroudering en huidkanker een ondergeschoven kindje is. Met UV-kleding wordt maar liefst 98% van de uv-straling tegengehouden. Dit geldt voor zowel uva- als uvb-straling. Wil je je tegen schadelijke uv-stralen beschermen? Dan is het smeren van zonnebrand niet genoeg. Gebruik daarom uv-kleding als basis en zonnebrand smeren als aanvulling.

2.     Gebruik per smeerbeurt minimaal 30 ml zonnebrandcrème

Uit recent onderzoek is gebleken dat 65% van de Nederlanders geen idee heeft hoeveel zonnebrand er per smeerbeurt nodig is. Uit het onderzoek blijkt dat we maar 25% van de benodigde hoeveelheid crème gebruiken om onze huid goed genoeg te beschermen. Hier volgt kort een overzicht hoeveel zonnebrand je moet smeren per lichaamsdeel:

 • Minimaal 1 theelepel voor gezicht en hals
 • Minimaal 2 theelepels voor armen en schouders
 • Minimaal 2 theelepels voor borst, buik en rug
 • Minimaal 2 theelepels voor benen en voeten

In de praktijk kan het lastig zijn om dit af te meten en in te schatten. Verder is de hoeveelheid ook afhankelijk van hoe groot het lichaam is. Ons advies is daarom simpel: smeer je gewoon lekker dik in! Of nog beter: bescherm de huid optimaal door UV-kleding te dragen!

Zonnebrandcremes blog

3.     Smeer de huid minimaal om de 2 uur in

We zien dat ieder jaar de kwaliteit van zonnebrandcrème toeneemt. De werking ervan wordt steeds langer en steeds meer crème wordt waterproof . Toch neemt de factor van de gebruikte zonnebrandcrème gedurende tijd af en wordt dat versneld door het dragen van kleding en door een duik te nemen in het zwembad of in de zee. Daarom raden we aan om je iedere 2 uur met zonnebrand in te smeren. Om je te helpen herinneren kun je je alarm op je telefoon instellen om je iedere 2 uur een herinnering te geven. Zo verklein je drastisch de kans dat je verbrand raakt. Als je UV-kleding draagt, hoef je trouwens helemaal geen zonnebrand te smeren op de beschermende gebieden. Dat bespaart je geld, tijd en is lekker makkelijk!

4.     Laat de zonnebrandcrème een half uur goed intrekken

De synthetische stoffen van de zonnebrand doen er ongeveer een half uur over om in te trekken. Duik dus in dat half uur niet direct de zee of het zwembad in en laat het product eerst goed intrekken. Verschuif in dat half uur ook niet teveel met je badkleding en schuif niet teveel over de handdoek waar je op ligt. Zo kun je als vrouw voorkomen dat je van die verbrande stukjes krijgt bij de bandjes van je bikini en als man voorkomen dat je van die rode strepen krijgt boven je zwembroek.

5.     Laat je zonnebrandcrème nooit in de zon liggen

Als je een flesje zonnebrandcrème in de zon laat liggen, neemt de factor van het product af. Bewaar de flesjes dus altijd in een tas of leg ze tenminste in de schaduw. Heeft je zonnebrand een tijdje in de zon gelegen? Let er dan op dat het product nu minder krachtig is en smeer je extra goed en dik in!

Insmeren zonnebrand

6.     Let op de houdbaarheid van zonnebrand

Ook zonnebrandcrème heeft een houdbaarheidsdatum! Dit is iets dat veel mensen over het hoofd zien. Daarnaast is het een product dat na verloop van tijd afneemt in kracht. De zonnebrandcrème met factor 30 kan na een paar maanden bijvoorbeeld maar factor 26 zijn. Hou hier rekening mee bij het insmeren!

7.     Geef je kinderen extra bescherming tegen de zon!

De huid van kinderen is extra kwetsbaar tegen UV-straling. Daarom raden we aan om kinderen tot 16 jaar een betere bescherming te geven tegen de zon. Het dragen van UV-kleding is voor kinderen dan ook extra belangrijk! Zorg dus voor een UV-pet en schaf UV-kleding voor je kinderen aan als je dat nog niet gedaan hebt.

Verder is het advies om je kinderen extra dik in te smeren met een hoge beschermingsfactor zoals factor 30. Voor kinderen zijn er speciale zonnebrandsprays en zonnebrandcrèmes op de markt. Daarnaast raden we aan om kinderen jonger dan een jaar geheel uit de directe zon te houden.

8.     Ga niet alleen voor de duurste zonnebrandcrème

Welk merk zonnebrand is het beste? Dat is een vraag die wij vaak gesteld krijgen. Het eerlijke antwoord: het maakt qua beschermingskracht niet zoveel uit of je een relatief duur of goedkoop merk kiest. Dit blijkt bijvoorbeeld ook uit de meest recente test van de Consumentenbond (2017) waarin bijna alle goedkopere middelen even goed of beter presteerden dan de duurdere. Dit komt doordat ieder product aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen, dus op het gebied van zonbescherming bieden de meeste producten hetzelfde.

Toch bleken er in de test van de Consumentenbond een drietal echte afraders te zijn omdat ze veel minder bescherming bieden dan beloofd. Dit zijn de SPF 30  crèmes van Clinique, Clarins en Europrofit (Kruidvat). De beste zonnebrandcrèmes uit de test waren van de merken Garnier Ambre Solair en Nivea Protect and hydrate

Zonnebrand test winnaars

Bij het selecteren van een zonnebrandcrème gaat het er vooral om dat je een product kiest waar een uvb – en uva-filter in zit en waarbij vermeldt wordt dat de crème waterresistent of waterproof is als je van plan bent om te gaan zwemmen. De verschillen tussen de merken zitten vooral in de extraatjes. Zo zitten in duurdere producten bijvoorbeeld stoffen die zorgen voor een hydratie van de huid of stoffen die het een fijnere geur of textuur geven. Het kan zijn dat je een allergische reactie op één van deze extra stoffen krijgt. Dit uit zich vaak in jeukende eczeem met roodheid en blaasjes. Overstappen op een andere zonnebrand (zonder teveel extra stoffen) is dan natuurlijk het antwoord. Ingrediënten waar je op moet letten bij het selecteren van een zonnebrandcrème zijn:

 • Parfums: niet goed voor de gevoelige huid
 • Alcohol: irriteert en droogt de huid uit
 • Zonnefilter Oxybenzone: zou de hormoonhuishouding kunnen verstoren

Helaas zijn er maar weinig zonnebrandcremes zonder parfum, blijkt uit de test van de Consumentenbond. Verder raden we je het af om een zonnebrand in het buitenland aan te schaffen van een merk die je niet kent.

9.     Smeer je minimaal in met factor 15, afhankelijk van je huidtype

Naast vragen over de verschillende merken zonnebrand, krijgen we ook vaak de vraag: welke factor zonnebrand heb ik nodig? Over het algemeen kunnen we stellen dat je voor de dagelijkse buitenactiviteiten in Nederland met factor 15 moet insmeren. Ga je echt zonnen of ga je op reis naar een warm land? Dan raden we aan om met minimaal factor 30 zonnebrand te smeren. Voor kinderen geldt altijd om ze met minimaal factor 30 in te smeren. Let er wel op dat de factor in zonnebrand alleen maatgevend is als je je vaak en royaal insmeert!

Welk soort zonnebrandcrème met welke factor bij jouw huid past, is afhankelijk van je huidtype. Een lichtere huid heeft bijvoorbeeld een hogere factor zonnebrand nodig dan een donkere huid. In deze tabel van KWF kun je zien welke huidtype je hebt en met welke factor zonnebrand je moet insmeren om te voorkomen dat je verbrandt.

Zonnebrand smeren huidtypes

10.Vergeet je gezicht niet!

Bij het insmeren slaan we vaak ons gezicht over. We willen goed bruin worden in het gezicht of we vergeten het simpelweg, terwijl we in het gezicht het meeste risico lopen op huidaandoeningen. Huidkanker komt bijvoorbeeld het meeste in ons gezicht voor omdat dit het meest blootgesteld wordt aan de zon. Het is dus heel belangrijk dat we onze gezichtshuid goed tegen de zon beschermen. Een UV-hoed of UV-pet is een goede manier om je hoofd en gezicht tegen de zon te beschermen, vooral voor kale mensen. Verder raden we aan om je gezicht goed in te smeren, ook in de winter. We raden iedereen aan om een dagcrème met beschermingsfactor te kopen waarmee je op ieder moment je gezicht tegen de zon beschermt. In bijna iedere dagcrème zit tegenwoordig wel SPF15.

Smeer je je gezicht in de zomer niet in met zonnebrand omdat je bang bent voor rimpels? Zonnebrandcrème is juist de beste anti-rimpel crème die er bestaat! Zonnebrand (met uva filter) beschermt je tegen huidveroudering en verbranding. Smeer je dus nu goed in zodat je op latere leeftijd niet hoeft te botoxen!

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *