Coronavrij winkelen!

Moet jouw huid ook wennen aan nieuwe huidverzorging?

Moet jouw huid ook wennen aan nieuwe huidverzorging?

Nieuwe producten

Misschien herken je het volgende wel, de puistjes worden erger na het gebruik van nieuwe huidverzorgingsproducten. Je bent vast geneigd om het product richting prullenbak te gooien.

Je had natuurlijk verwacht dat je huid zou opknappen en zeker niet nog meer onzuiver worden. In mijn werk als schoonheidsspecialiste komen deze vragen wel eens aan bod. Ik begrijp je onzekerheid als de huid eerst onzuiver wordt na het gebruiken van een nieuw product. Ik leg dan ook altijd uit dat deze verergering van klachten te danken zijn aan de opruimactie van je huid. En heel eerlijk, vaak kom ik deze reacties tegen bij mensen die qua reiniging- en gezichtscrème helemaal niets gewend zijn. Wanneer je altijd de huid met water wast (water heeft namelijk geen reinigende werking) zitten de poriën bomvol met allerlei verstoppingen. Ga je aan de slag met bijvoorbeeld een reinigingsproduct ontdoe je de huid van allerlei onzuiverheden en verstoppingen. Ik begrijp dat je dit vreemd vind, want waarom dan toch die puistjes? Je was net zo goed aan de slag gegaan met de nieuwe producten en je was niet berekend op dit teleurstellende effect. Deze reactie op nieuwe producten heet purging oftewel huidzuiveren. Dus voor je de nieuwe producten voorgoed uit je leven bant luister dan eerst naar mijn verhaal.

Je huid

Ik wil je graag eerst iets vertellen over hoe het werkt om allerlei schadelijke stoffen buiten je huid te houden. Na deze uitleg kom ik dan weer terug op hoe purging je huid zuivert en wat je dan het beste kunt doen.

In je huid heb je een natuurlijk beschermingsmechanisme die als taak heeft om alle mogelijke ziekteverwekkers buiten je huid te houden. Deze bescherming heet de barrièrefunctie. Je vraagt je misschien af wat een huidbarrière is en wat het doet. Kijk naar je huid en dan weet je het juiste antwoord al. Eigenlijk is het best simpel, de huidbarrière vormt de bovenste lagen van je huid. Voel maar over de huid  van je arm of deze glad en soepel is. Wanneer je huid droog en ruw aanvoelt is de huidbarrière aangetast. Is dat het geval is het tijd om met een bodycream ofzo te gaan smeren. Om het niet heel erg ingewikkeld te maken blijven we nu bij de huid van je gezicht.

Zoals ik al zei heeft je huid een barrière of in de wandelgangen genoemd bescherming. Om het beeld een beetje helder te maken kun je de huid ook zien als een muur. Wanneer er niets aan de hand is en er zijn alleen maar gezonde cellen dan ziet de muur er mooi uit. Helaas voeren slechte stoffen (bijvoorbeeld uitlaatgassen en rooklucht) telkens een aanval uit op de muur. De bedoeling is om de muur zwakker te maken. De hele dag botsen er ziekteverwekkers, uitlaatgassen en bacteriën tegen de muur aan. Je muur wordt hierdoor zwakker en zwakker. De bedoeling is je huidbarrière te bereiken zodat deze gevoelig wordt voor de slechte stoffen. Wanneer bijvoorbeeld bacteriën een gaatje vinden om door de barrière heen te gaan hebben ze bijna vrij spel in je lichaam. Daarom is het zo ontzettend belangrijk om de barrière (beschermfunctie van je lichaam) intact te houden.

Door je huid optimaal te verzorgen ga je direct al in de aanval. Want hierdoor wordt je huid steeds sterker en weerbaar voor alle slechte indringers die het voorzien hebben op je huid.

De verzorgende cleanser en toner van LIN Skincare

Gebruik een hydraterende cleanser!

Purging

Wanneer je de huid geen of heel weinig verzorging geeft krijg je daar een reactie op. Op een gegeven moment raken de poriën verstopt met een ophoping van talg en vuilresten. Misschien had je al gemerkt dat je huid er een beetje grauw en dof uit is gaan zien. En je mist de anders zo frisse uitstraling. Het kan ook dat je huid droger is geworden waar de fijne lijntjes over zijn gegaan in groeven. Dat is trouwens vaak het moment dat er rimpels in je huid verschijnen. Doe je hier niets aan dan heeft de vorming van lijntjes en rimpels door je droge huid vrij spel. Voor mensen die denken dat dit proces hoort bij het verouderen van de huid heb ik nieuws. Natuurlijk kun je het proces van verouderen en rimpels krijgen niet helemaal opheffen. Je kunt het wel proberen te vertragen. Dit doe je door de huid goed te verzorgen. Doe je dit niet zul je het verouderingsproces alleen maar versnellen.

Wat is purging nou precies? Dit is een opruimreactie vanuit de huid  op het moment dat je een nieuw product gebruikt. Dit hoeft niet altijd zo te zijn  maar het kan wel. Wat gebeurt er? Je hebt een mooi nieuw product voor je huid aangeschaft zoals bijvoorbeeld een cleanser. Het zat al een poosje in je hoofd om dit product te kopen en nu heb je hem in huis. Na een aantal dagen smeren merk je dat de huid wat onzuiver wordt met puistjes. Oef, dat was natuurlijk niet de bedoeling! Met een zwaai beland de cleanser in de prullenbak. Maar weet je, vis het product er maar snel weer uit want die is vast niet de boosdoener. Het ontstaan van (meer) puistjes door het gebruik van een nieuw huidverzorgingsproduct is soms juist een goed teken. Dit is namelijk het gevolg van dat het product zijn werk heel goed uitvoert. En dat is je huid schoonmaken.

Je kunt het zo zien. Je huid was erg onzuiver waardoor de poriën verstopt zijn geraakt. Je gebruikt de cleanser om je huid goed schoon te maken. En dat doet het product ook. Want nu zijn je poriën zo schoon dat talg en andere verstoppingen makkelijk uit de poriën kunnen vloeien. De verstoppingen komen nu als het ware tegelijk naar boven. In het Engels heet dit purging en in het Nederlands noemen we dit zuiveren. Je huid is heel druk bezig om alle onzuiverheden die in je huid vast zaten op te ruimen. Dus ga gerust verder met het schoonmaken van je huid. De onzuiverheden verdwijnen met een paar weken (hoogstens 4 weken). Je zult dan ook zien dat je huidconditie sterk zal verbeteren.

De puistjes die zijn opgekomen vanwege het zuiveren van je huid moeten vanzelf weer weggaan. En houdt nooit langer aan dan ongeveer 3 a 4 weken. Vaak zijn ze al met 2 weken verdwenen. Ben je eenmaal door deze lastige tijd heen zul je zien dat de huid goed schoon is en mooi glanst. Nog een leuk feitje is dat de gezichtscrème die je na de reiniging opbrengt nu veel beter op je huid aanslaat. Dat komt natuurlijk doordat je huid schoon is. Wist je trouwens dat met huid zuiveren de puistjes verschijnen op de plek waar ze anders ook zitten. Met andere woorden, als je bijvoorbeeld altijd puistjes op je kin hebt dan zullen ze daar met zuiveren ook opkomen. Zitten ze altijd rond je neus dan komen ze met zuiveren ook op rond je neus. Is dit niet het geval en krijg je opeens op een heel andere plek puistjes? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een overgevoeligheidsreactie op het product. Beter is om direct met het product te stoppen.

Overgevoelig

Nu weet je dat een nieuw product even tijd nodig heeft voor het je probleem aanpakt. Dit hoeft trouwens niet altijd zo te gaan hoor. Het kan zeker zo zijn dat je nergens last van hebt. Het lastige van dit hele verhaal is dat bepaalde producten voor huidirritatie en nieuwe verstoppingen kunnen zorgen door een overgevoeligheidsreactie te veroorzaken. Dan is het niet dat je huid aan het zuiveren is maar je huid is overgevoelig voor bepaalde ingrediënten in het product. Dat is natuurlijk een heel ander verhaal. De huidklachten die deze reactie geeft zijn min of meer hetzelfde als bij purging (zuiveren). Namelijk een onrustige huid met rode soms vurige puistjes. Alleen zullen deze huidklachten niet vanzelf overgaan. Ze gaan pas weg zodra je stopt met het gebruiken van het desbetreffende product. Daar zit dus het duidelijke verschil met purging!

Verwachten

Tot slot nog over wat je van onze producten kunt verwachten. Tijdens de ontwikkeling van onze producten zit een lange testperiode verwerkt. Dit is nodig om er zeker van te zijn dat het product wat we uitbrengen de huid geen schade toebrengt. Elk product is scherp onder de loep genomen om mogelijke allergenen eruit te halen. Alleen zo kunnen we de veiligheid voor je huid zeker stellen. Het is wel zo dat je ook met onze producten last kunt krijgen van purging. Daar kan het product niets aan doen want die is gemaakt om je huid schoon te maken en te verzorgen. Dat maakt het eigenlijk alleen maar een super goed product! Onze huidverzorging is gemaakt met ingrediënten die ook echt iets voor je huid doen. En ja, ik geloof best dat je huid daar soms aan moet wennen. Als je eerder niets gebruikt voor je huid of een product waar zeer weinig ingrediënten in zijn verwerkt is dat best een schok voor je poriën. Die moeten hun best doen om alle ophopingen eruit te werken. Daar kan het product niets aan doen, die doet waar het goed in is. De huid goed verzorgen! Dus mocht je van onze producten ook zoiets als purging ervaren? Hou even vol, want je zult zien dat na een paar weken er een frisse en gladde huid tevoorschijn komt 🙂

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *