Coronavrij winkelen!

Hoe kun je het beste je handen wassen?

Hoe kun je het beste je handen wassen?

Handen wassen – iets waar je gewoonlijk niet bij stil staat. Sinds de uitbraak van het coronavirus is dit een van de belangrijkste maatregelen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Laten we er daarom eens bij stil staan. Hoe kun je het beste je handen wassen? En hoe voorkom je dat je handen hierdoor uitdrogen?

Handen wassen of desinfecteren?

Je vraagt je misschien af wat je het beste kunt doen: je handen regelmatig wassen met water en zeep of desinfecteren met een handgel. Wij raden je aan om je handen regelmatig te wassen met water en zeep. Dit is voldoende om het virus te doden. Als je ergens bent waar je je handen niet met water en zeep kunt wassen of onderweg bent, kun je een handgel met alcohol gebruiken. Kies dan wel voor een product met een percentage van minstens 70 % alcohol, maar niet meer dan 90 % alcohol. Een handgel dient namelijk ook een deel water te bevatten om het eiwitomhulsel van het virus te kunnen doordringen.

Was je handen niet overdreven vaak

Sla niet door met handen wassen. Je hoeft je handen niet standaard ieder uur te wassen als hier geen reden voor is. Was je handen wanneer je normaal ook je handen zou (moeten) wassen, zoals na een toiletbezoek, voor het bereiden van eten, na het schoonmaken, na het snuiten van je neus, hoesten en niezen (hoest en nies het liefst in een papieren zakdoekje, maar was hierna alsnog je handen). Ook is het belangrijk om je handen te wassen nadat je boodschappen hebt gedaan, met het openbaar vervoer hebt gereisd of op een andere manier met anderen in aanraking bent gekomen.

dr-navadeh

Blog: Dr. E. Navadeh

Onnodig handen wassen is nadelig voor de huid van je handen. Als je overdreven vaak je handen wast of ontsmet, wordt namelijk de huidbarrière van je huid aangetast. Je huidbarrière bestaat onder meer uit natuurlijke huidvetten en dode huidcellen die een beschermende laag vormen tegen indringers van buitenaf, zoals bacteriën, virussen en andere micro-organismen.

Wanneer je continue je natuurlijke huidvetten wegwast of oplost, raakt de huid van je handen droog, beschadigd en soms ook geïrriteerd. Zij kan dan juist vatbaarder worden voor infecties met virussen en bacteriën. Of dit ook van toepassing is op het coronavirus is nog niet onderzocht, maar je kunt je huid beter zoveel mogelijk intact proberen te houden. Uiteraard is het uitermate belangrijk om je handen regelmatig te wassen om verspreiding van het virus te voorkomen. Het gaat erom dat je je handen regelmatig wast op de juiste momenten, maar niet als het onnodig is.

Geduld is een schone zaak

Het is niet alleen van belang om regelmatig je handen te wassen, hoe je je handen wast is minstens zo belangrijk. Verwijder voordat je je handen gaat wassen je sierraden of was deze mee. Was je handen door deze eerst onder de kraan te houden en vervolgens goed in te zepen met vloeibare handzeep. Wrijf hierbij zorgvuldig over alle delen van al je vingers, de boven- en onderkant van je handen en je polsen. Doe dit minstens 20 seconden tot je handen zichtbaar schoon zijn en spoel je handen goed af. Droog je handen hierna af met een schone handdoek (vervang deze regelmatig) of gebruik eenmalig een papieren wegwerpdoekje.

Als je handgel op alcoholbasis gebruikt, wrijf je handen hier dan zorgvuldig 30 seconden mee in, zodat alle eventuele ziektekiemen op je handen worden gedood. Zorg ervoor dat je huid tijdens het wrijven vochtig blijft met handgel. Het is overigens nutteloos om na het handen wassen met water en zeep extra een antibacteriële handgel te gebruiken.

Kies de juiste zeep

Gebruik een milde vloeibare handzeep zonder uitdrogende alcoholsoorten en geurstoffen, zodat je huid niet onnodig uitdroogt of geïrriteerd raakt. Wij raden het gebruik van een antibacteriële handzeep af, omdat dit op den duur antibioticaresistentie in de hand kan werken. Uit onderzoek blijkt dat antibacteriële zeep niet effectiever werkt dan normale zeep. Bovendien is corona een virus en geen bacterie. Wel kun je beter een vloeibare handzeep gebruiken in plaats van een blok zeep en vergeet niet regelmatig het zeeppompje te ontsmetten.

Om te voorkomen dat je handen uitdrogen door al het wassen kun je het beste met koud tot lauw water wassen en een handzeep kiezen met extra verzorgende ingrediënten, zoals glycerine en natuurlijke oliën. Aanraders zijn Urtekram Handzeep No Perfume en Marius Fabre Vloeibare Marseillezeep Zonder Parfum.

Het helpt ook om iedere keer nadat je je handen hebt gewassen je handen in te smeren met een verzorgende (hand)crème. Bijvoorbeeld met Cetaphil Pro Itch Control Hydraterende Melk of een hand- of lichaamscrème van Neutral.

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *